Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Καταπάτηση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6/4/09
Καταπάτηση θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων

Ευθεία καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων σημειώνεται το
Τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα την <<οικονομική κρίση>>. Υπό την απειλή της απόλυσης και τον εφιάλτη της ανεργίας, καλούνται εκβιαστικά οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν ατομικές συμβάσεις, μετατροπής βασικών όρων της εργασιακής σχέσης όπως περικοπή ωρών εργασίας με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών.
Αυτές οι <<ατομικές συμφωνίες >> που επιβάλλονται από τον εργοδότη, έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο , αφού ουσιαστικά μετατρέπουν τη μόνιμη απασχόληση σε μερική ή σε << εκ περιτροπής>> εργασία και οδηγούν στην απώλεια κατοχυρωμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Εκτός των παραπάνω, το βασικότερο χαρακτηριστικό των περισσότερων <<ατομικών συμφωνιών>> είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξη τους και αυτοδίκαιης και χωρίς όρους επαναφοράς τους. Συνεπώς οι εργαζόμενοι που κάτω από πιέσεις και με την απειλή της απόλυσης μετατρέπουν με <<ατομική συμφωνία >> την εργασιακή τους σχέση , βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Οι εργαζόμενοι πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η <<ατομική συμφωνία >> που τους <<προτείνει >> ο εργοδότης ενέχει τους εξής κινδύνους:
- Na μετατραπεί για πάντα η πλήρης απασχόληση σε μερική απασχόληση ή σε
<< εκ περιτροπής εργασία >>, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μηνιαίες αποδοχές , τα δώρα ( Πάσχα – Χριστουγέννων ), το επίδομα αδείας, η άδεια κα σε περίπτωση απόλυσης να αποζημιώνονται με τον αντίστοιχο μειωμένο μισθό.
- Να χάσουν την αποζημίωση και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή , αφού έχει εμφανιστεί το φαινόμενο ο εργοδότης , πρώτα βάζει τον εργαζόμενο εκβιαστικά να υπογράφει οικιοθελή αποχώρηση και μετά να υπογράφει ! νέα ατομική σύμβαση εργασίας με νέα ημερομηνία πρόσληψης.
- Να ασφαλίζονται με λιγότερες μέρες το μήνα.
- Να ζημιωθούν στον υπολογισμό της σύνταξης εφόσον θα ασφαλίζονται σε μικρότερη ασφαλιστική κλάση.
- Να μετατρέψουν μόνιμα τον ημερήσιο ή μηνιαίο μισθό , σε ωρομίσθιο.
- Να χαθεί η αμοιβή της υπερεργασίας καθώς και της υπερωρίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους πριν από κάθε<< συμφωνία >> μετατροπής της εργασιακής τους σχέσης , που τους προτείνετε από την εργοδοτική πλευρά να επικοινωνούν με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου